© Sophie Rodin  |  Adr. atelier: Sykehusveien 2, 1385 Asker  |  Mobil: +47 994 72 042  |  org.nr.: 985135312  | Click to see my email
Sophie Rodin    SOPHIE RODINSophie Rodin, teaching artistPressemelding

Ny bok: Flyktning i Libanon. Fra al-Nakba til Nahr el-Bared.
Sophie Rodin og Gro Gjestrud (red.) I anledning 60-årsmarkeringen av opprettelsen av staten Israel (som palestinerne kaller al-Nakba: Katastrofen) har vi ønsket å gi flyktningene i Libanon en stemme. Forholdene for flyktningene i Libanon er verre enn i de andre landene flyktningene kom til. Her har de ikke vanlige borgerrettigheter, som rett til skole, helsetjenester og arbeid. Dette gjør situasjonen for de ca. 300 000 flyktningene i landet svært vanskelig. De siste årene har mediefokuset hovedsakelig vært rettet mot palestinerne på Gaza og Vestbredden. Flyktningene i Libanon ble heller ikke omfattet av Oslo-avtalen; de lever i skyggen av alle fredsinitiativ og føler seg glemt.
Denne boken er først og fremst en samling historier fortalt av barn, unge og gamle palestinske flyktninger i Libanon, rikt illustrert med fargefotos og tegninger. Flyktningenes personlige historier gir et innblikk i fire generasjoners flyktningtilværelse. De aller eldste husker da de ble fordrevet fra Palestina og flyktet til Libanon rundt 1948, barn og barnebarn forteller for eksempel om det å vokse opp i en flyktningleir i Libanon – og om kriger og uroligheter de har opplevd i sine ofte svært unge liv.
Boken har også enkelte korte artikler med bakgrunnsinformasjon for å sette de personlige fortellingene i en sammenheng samt presentasjon av arbeidet til enkelte aktører som jobber tett mot flyktningene i Libanons leirer. Bakerst finnes en kronologisk oversikt over viktige historiske hendelser i området fra slutten av 1800-tallet og frem til 2007, da leiren Nahr el-Bared i Nord-Libanon ble bombet sønder og sammen.

122 sider
Pris: kr 150
ISBN-978-82-997816-0-2
Utgitt av stiftelsen FORUM for kultur og internasjonalt samarbeid
Utgivelsesdato: 15.5.2008

Spørsmål om boken kan rettes til Forum v/Sophie Rodin:
Klikk for å hente mailadresse
Utdrag fra boka:

Navn: Abdalla Kamel, gutt
Alder: 11 år
Fra: Nahr el-Bared

Historien er tegnet og fortalt i Shatila i juni -07:

Vi lå og sov og ble vekket klokken tre om natten av skyting. Vi prøvde å komme oss til tilfluktsrommet, men vi kunne ikke fordi skytingen var rett ved huset vårt. Om morgenen stilnet det litt av, og vi klarte å løpe til tilfluktsrommet, men vi ble nesten kvalt fordi rommet ikke hadde noen vinduer, og det var mus og rotter der. Vi ble der i fire dager, vi spiste kjøtt uten brød eller labne [yoghurt]. Jeg så vennen min bli tatt med i en ambulanse, jeg ville bli med ham, men fikk ikke lov fordi sykehuset var for langt unna. Da jeg fikk høre at vennen min var død, gråt jeg.
Sophie Rodin, teaching artist

Innhold:

Innledning
Palestinske flyktninger i Libanon
Fire mennesker født i Palestina forteller
Barndomsminner
Tell al-Za’atar
Beit Atfal Assumoud
På flukt igjen Helsearbeid blandt palestinerne
Kulturen som brobygger og arena for livsutfoldelse
Mariams historie
Om skole og fritid, Salman og Ahmad forteller
Sommerkrigen 2006
Farha og Iyhab forteller om hvordan de opplevde sommeren 2006
Krisen i Nahr el-Bared
Barn forteller gjennom storycrafting om sine opplevelser under og etter krisen Nahr el-Bared
Kultur
Kronologisk oversikt over historisk hendelser
Ordliste


Sophie Rodin, teaching artistBilder og illustrasjoner fra Flyktning i Libanon:

Sophie Rodin, teaching artistSophie Rodin, teaching artistSophie Rodin, teaching artistSophie Rodin, teaching artistSophie Rodin, teaching artist