© Sophie Rodin  |  Adr. atelier: Sykehusveien 2, 1385 Asker  |  Mobil: +47 994 72 042  |  org.nr.: 985135312  | Click to see my email
Sophie Rodin    SOPHIE RODIN



Sophie Rodin, teaching artist
Via Maris / cover, forside






Sophie Rodin, teaching artist
Via Maris/ cover, baksideillustrasjon




Anmeldelse
Tittel: Solidaritet i praksis
Anmeldt av: Kirsti Grotmol

Bokas tittel: VIA MARIS
Tekst, tegning, foto og design: Sophie Rodin
Utgitt av: Stiftelsen Forum for kultur og internasjonalt samarbeid
2006
132 sider

Jeg blir lettere nostalgisk når jeg leser "Via Maris". Jeg husker en tid hvor ordet solidaritet stod på dagsordenen. Ordet har lenge vært borte fra den politiske hverdagen – men er kanskje på vei tilbake? Denne boka får uansett optimismen min til å vokse igjen. Sophie Rodin har tatt solidaritet på alvor. I praksis. Hun tok rett og slett med seg materialer og kunnskap som billedkunstner til en palestinsk flyktningleir i Libanon. Hun har koblet politisk engasjement med kunstnerisk virksomhet.

Det begynte i 1993 som et privat besøk hos venner i Beirut. Ti år etter ble hun involvert i den norske UD-støttede helseorganisasjonen NORWACs arbeid i Libanon. Norske musikere hadde da ulike prosjekter i flyktningleirene. Den lokale samarbeids-organisasjonen Beit Atfal Assomoud var i gang med byggingen av et kulturhus i Rasdi- leiren. Sophie Rodin ble spurt om hun kunne bidra. Det ble malekurs og et utsmykkingsprosjekt som ble virkeliggjort med støtte fra bl.a. OCA (Office for Contemporary Art) her hjemme. Det ble gulvfliser inne og maleri utenpå det nye kulturhuset - og på et langt murgjerde. Boka forteller om prosessen og gir et blikk inn i Rodins arbeid med å forstå en annen kultur, og ikke minst tenke utsmykning i helt andre rammer enn de norske – og vestlige.

Men boka er mye mer. Tittel "Via Maris" er hentet fra romertiden og betyr rett og slett veien langs havet. Libanons er som kjent en landstripe ved havet. Boka gir en kortfattet oversikt over landets historie fra ca. 6000 år siden og fram til dagens situasjon. Den andre delen er Sophie Rodins dagbok fra arbeidet med hennes kunstneriske prosjekt i årene 2003 – 2005. Leseren blir minnet om at leirene har eksitert i over femti år – etter opprettelsen av staten Israel i 1948. Det er således besteforeldrene til dagens barn som flyktet. Leirene var tenkt som korttidsopphold, men er blitt permanent bosted for palestinerne – på ubestemt tid. Derfor er det så viktig å jobbe med kunst og kultur i flyktningleirene – som selv har meget sparsomme materielle og økonomiske ressurser.

Boka har et etterord om situasjonen etter bombingen i sommer. Når det kapitlet ble skrevet manglet Rodin informasjon om hvordan det stod til i Rashedie. Derfor formidler hun stor uro. Som et svakt ekko av det folk i leirene får oppleve på kroppen.

Boka er rikt illustrert. Den har instruktive kart – noe som er svært viktig for å forstå den brokete og rike historien. Den har foto og tegninger som viser Sophie Rodin eget utsmykningsarbeid. Her synes jeg hun kunne tatt med noen foto til – utsmykningen fortjener det. Teksten er illustrert med i alt 40 fargefoto, i hovedsak helsides, 7 helsides penn- og kulltegninger og en rekke mindre illustrasjoner.

Billedleggingen reiser et interessant spørsmål om tegning kontra foto. Hva gir det beste og mest interessante bildet av Libanon i dag? Det umiddelbare og mest iøyenfallende svaret er foto. Der får man se "virkeligheten" dvs. dagliglivet, med glimt fra landskapet, ruiner, men også frodige markeder og mennesker i glede – og barn i aktivitet med musikk og billedkunst. Tegningene gir en annen vinkling. De er stramme, tydelige pennetegninger – og litt mer løsslupne kulltegninger. Dyktig gjort.
Til sammen gir dette et interessant bilde av dagens Libanon og virkeligheten i flyktningleirene. Og fremfor alt forteller den om et engasjement og en bruk av det kunstneriske som kan bety noe for mennesker i en ytterst vanskelig situasjon. Den forteller også om gleden ved å gi og formidle.
Sophie Rodin har stått for hele boka: tekst, foto, tegninger og design. Utforming er derfor helhetlig og gjennomtenkt. Designen er stilren. Eneste innvending er at formatet kan være litt vondt å bla i. Noe som kunne ha blitt hjulpet med stivere permer. Samtidig er dette en vakkert utformet bok. Men først og fremst er dette en bok som gjør vondt – fordi noen må leve sånn - og godt fordi noen forsøker å gjøre noe med det.

Kirsti Grotmol


Pressemelding, boklansering
Tegnerforbundet i samarbeid med Forum for kultur og internasjonalt samarbeid inviterer til lansering av boka:
VIA MARIS
Tekst, foto og tegning 
Sophie Rodin

Bokens tittel henspeiler på en gammel karavanerute som gikk langs kysten av Libanon. For 2000 år siden ga romerne veien navnet Via Maris.

Boken handler om Libanon og de palestinske flyktningene og følger utviklingen de siste 3 årene. Boken avsluttes med et etterord som beskriver den dramatiske bombingen av Libanon juli/august 06 

Boken er tredelt. Første del, Libanon, er en kortfattet historisk gjennomgang av 5000 års historie i området. Denne delen er illustrert med tegninger av ornamenter og detaljer hentet fra tekstiler, bruksgjenstander og arkitektur fra de ulike historiske periodene, funnet i museer rundt i verden og på historiske bygninger i området.

Del 2, Dagbok kunstnerisk prosjekt, er skrevet som en dagbok gjennom 3 år. I denne perioden har Sophie Rodin vært involvert i et kulturelt prosjekt i en palestinsk flyktningleir. Hun har holdt tegneworkshops for barn og unge og arbeidet med et kunstnerisk utsmykkingsarbeid. Del 2 handler om
prosessen med det kunstneriske arbeidet, og har også beskrivelser av kultur, arkitektur, kunst og forholdene i Libanon i dag. Denne delen er illustrert med penn - og kulltegninger.

Del tre, Via Maris - veien videre, er skrevet de siste månedene og handler om erfaringer og opplevelser rundt striden om karikaturtegningene av Profeten Muhammed og hvordan kulturprosjektet har utviklet seg. Boken avsluttes med et etterord skrevet under bombingen av Libanon i sommer.

Boken er rikt illustrert med 40 fargefoto, 7 helsides penn - og kulltegninger og mange mindre illustrasjoner. 

132 sider, pris kr. 350,-
ISBN-13 978-82-303-0687-1
ISBN-10 82-303-0687-7
Utgitt av stiftelsen FORUM for kultur og internasjonalt samarbeid, 2006
Spørsmål om boken kan rettes til Forum v/Sophie Rodin:
Klikk for å hente mailadresse



Illustrasjoner fra VIA MARIS:

:Sophie Rodin, teaching artist







Sophie Rodin, teaching artist







Sophie Rodin, teaching artist







Sophie Rodin, teaching artist







Sophie Rodin, teaching artist







Sophie Rodin, teaching artist